Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Subscribe to Nacionalna i sveučilišna knjižnica feed
Updated: 1 hour 21 min ago

Predavanje „Samoobrana za žene“ u povodu Europskoga tjedna sporta

12 hours 35 min ago

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i ove se godine priključuje obilježavanju Europskoga tjedna sporta koji se održava svake godine od 23. do 30. rujna.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 27. rujna u 17 sati održat će se predavanje Samoobrana za žene, uz prezentaciju osnova samoobrane. Gostujući predavač bit će prof. dr. sc. Hrvoje Sertić, redoviti profesor na Kineziološkome fakultetu u Sveučilišta u Zagrebu, a za demonstraciju vježbi bit će zadužena Iva Morandini Ćavarović, djelatnica NSK i aktivna sportašica. Predavanje je namijenjeno svima koji žele naučiti korisne informacije o samoobrani te ujedno steći samopouzdanje i preuzeti kontrolu u stresnim situacijama jer su vježbe koje će se demonstrirati u sklopu predavanja primjenjive u svakodnevnome životu.

Događanje će se odvijati uz potporu Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske radi promicanja zdravoga načina života uz geslo #BeActive.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu već petu godinu sudjeluje u organizaciji aktivnosti u povodu Europskoga tjedna sporta. Glavna je svrha ovoga događanja izobrazba korisnika, djelatnika i šire javnosti o važnosti tjelesne aktivnosti te brige o tjelesnome i mentalnome zdravlju.

The post Predavanje „Samoobrana za žene“ u povodu Europskoga tjedna sporta appeared first on .

Otvorenje izložbe „Enciklopedija, nasljeđe znanja“ u NSK

Wed, 09/20/2023 - 13:02

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 26. rujna 2023. godine u 13 sati bit će svečano otvorena izložba Enciklopedija, nasljeđe znanja koju u povodu obilježavanja Dana europske kulturne baštine organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

Na izložbi će biti izložena 33 izvorna sveska Enciklopedije Denisa Diderota i Jean le Rond d’Alemberta objavljene u 18. stoljeću pod nazivom Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des Métiers.

Autor je izložbe francuski profesor Pierre-Yves Beaurepaire sa Sveučilišta Côte d’Azur koji će na otvorenju izložbe predstaviti odabrane izvorne sveske Enciklopedije kao i povijesni kontekst od razdoblja prosvjetiteljstva, kada je ona nastala, do danas. Osim odabranih svezaka, izložit će se i digitalne preslike zemljopisnih karata koje su tematski povezane s izložbom, a dio su fonda Zbirke zemljovida i atlasa NSK. Izložba se organizira pod pokroviteljstvom tvrtke AGS Global Solutions, a može se pogledati do 15. listopada 2023. godine.

Tijekom 2021. godine u Odjel zaštite i pohrane NSK zaprimljena su 33 izvorna sveska Francuske enciklopedije radi njihova pregleda i pohrane u Knjižnici.

U Odjelu zaštite i pohrane izrađen je Zapisnik o jedinicama građe i zatečenome stanju prije pohrane. Sve jedinice građe čuvaju se u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK, a potpuna dokumentacija o njihovu stanju dostupna je u Odjelu zaštite i pohrane.

Zaprimljenu građu u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pohranio je Francuski institut u Hrvatskoj na neodređeno vrijeme u sklopu obilježavanja svoje stogodišnjice tijekom koje je organiziran povratak izvornoga primjerka Enciklopedije u Hrvatsku. Ova je izložba jedinstvena prilika da se ovo kapitalno djelo francuskoga prosvjetiteljstva pokaže i predstavi hrvatskoj i međunarodnoj javnosti.

Novost je da će od 2023. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obilježavanje Dana europske kulturne baštine organizirati u suradnji s jednom europskom zemljom radi promicanja zajedničkih veza te povijesne i kulturne baštine pojedine zemlje, a ove je godine pripala čast Francuskoj.

The post Otvorenje izložbe „Enciklopedija, nasljeđe znanja“ u NSK appeared first on .

Obavijest o privremenoj nedostupnosti djelatnika NSK putem telefonske linije

Tue, 09/19/2023 - 11:03

Poštovani korisnici,

obavještavamo vas da je u utorak 19. rujna 2023. godine došlo do privremene nedostupnosti djelatnika NSK putem telefonske linije.

Radimo na što skorijem otklanjanju kvara, a do tada svoje upite možete poslati na e-adresu informacijski.centar@nsk.hr.

Zahvaljujemo na razumijevanju!

The post Obavijest o privremenoj nedostupnosti djelatnika NSK putem telefonske linije appeared first on .

Obilježen završetak projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ i predstavljena digitalna platforma eKultura

Fri, 09/15/2023 - 11:01

U predvorju Knjižnice 14. rujna 2023. godine obilježen je završetak višegodišnjega projekta e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske uz predstavljanje rezultata informacijskoga sustava digitalne kulturne baštine eKultura.

Riječ je o jedinstvenome sustavu u Hrvatskoj koji okuplja hrvatsku digitalnu kulturnu baštinu, osigurava njezinu trajnu pohranu i zaštitu te koji svim građanima Republike Hrvatske kao i međunarodnoj javnosti omogućuje pristup digitaliziranoj građi naše kulturne baštine.

„Iako je projekt službeno završen, misija sigurnoga prenošenja nacionalne kulturne baštine budućim generacijama i dalje ostaje izvorom naše predanosti, koja je, upravo zahvaljujući ovom projektu, postala još snažnija“, istaknula je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i pridonijeli uspostavi nove digitalne platforme eKultura.

Projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine proveden je u suradnji s partnerima, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskom radiotelevizijomHrvatskim državnim arhivom i Muzejom za umjetnost i obrt.

Uz ministricu kulture i medija, okupljenim uzvanicima svečanoga obilježavanja završetka projekta obratili su se i predstavnici partnerskih ustanova, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, ravnateljica programa Hrvatske radiotelevizije Marija Nemčić i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Projekt ‘e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine’ donio je hrvatskim građanima nove mogućnosti istraživanja i otkrivanja baštine u digitalno objedinjenim zbirkama hrvatskih ustanova na zajedničkome portalu i omogućena je sigurna pohrana građe u središnjem sustavu trajne pohrane u državnome oblaku, a suradničke ustanove, zajedno s Ministarstvom kulture i medija, zajednički omogućuju promicanje hrvatskoga jezika, hrvatskih autora, naše kulture i znanosti građanima Hrvatske te međunarodnim korisnicima u Europeani“, rekla je glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, posebno zahvalivši Ministarstvu kulture i medija na prilici da se ovim projektom unaprijede procesi digitalizacije i trajne pohrane građe u knjižnicama hrvatskoga knjižničnog sustava i započne nova faza u digitalizaciji poslovanja s hrvatskim nakladnicima novim sustavom za prihvat obveznoga primjerka digitalne građe te tako učini još jedan iskorak prema izgradnji Hrvatske digitalne knjižnice.

Projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine sufinanciran je sredstvima iz Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. –  2020. Europskoga fonda za regionalni razvoj i nastao kao odgovor na Deklaraciju o suradnji na unaprjeđivanju digitalizacije kulturne baštine koju su potpisale sve zemlje članice 2019. godine u sklopu Europske godine kulturne baštine. Ukupna je vrijednost projekta 5.573.624,51 eura, a iznos sufinanciranja iznosi 4.672.175,17 eura.

[See image gallery at www.nsk.hr]

The post Obilježen završetak projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ i predstavljena digitalna platforma eKultura appeared first on .

19. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

Thu, 09/14/2023 - 12:54

U organizaciji Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i Komisije za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva 22. rujna 2023. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se 19. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama pod nazivom Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja koje imaju poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

Na Okruglome stolu govorit će se o teškoći čitanja osoba s poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD). Znanje dobiveno na Skupu sudionici će moći primijeniti u svakodnevnome radu senzibilizacijom zajednice za potrebe osoba s poremećajem pozornosti te promicanjem i zagovaranjem njihovih prava i potreba. Također, sudionici će dobiti i uvid koliko je društvo informirano, senzibilizirano i educirano o osobama s navedenom teškoćom. Stručnjaci će dati prijedloge za programe koji bi se provodili za osobe s poremećajem pozornosti u knjižnicama, osnovnim školama i ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Suorganizatori su ovogodišnjega Okrugloga stola Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Filozofski fakultet u Osijeku.

Program 19. okrugloga stola za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama.

 

The post 19. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama appeared first on .

Raspisan natječaj za popunu upražnjenih sistematiziranih radnih mjesta

Wed, 09/13/2023 - 07:00

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu raspisala je natječaj za popunu sljedećih sistematiziranih radnih mjesta:

– diplomirani knjižničar u Zbirci rukopisa i starih knjiga
– pomoćni knjižničar u Odjelu korisničke službe (Proces čitaonice)
– restaurator tehničar u Odjelu zaštita i pohrana
– viši stručni savjetnik za za financijske i računovodstvene poslove u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek financijski i računovodstveni poslovi
– stručni savjetnik za financijske i računovodstvene poslove u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek financijski i računovodstveni poslovi
– specijalist suradnik za financijske i računovodstvene poslove u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek financijski i računovodstveni poslovi
– viši stručni savjetnik za održavanje elektroinstalacija u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek održavanje
– namještenik – radno mjesto IV. vrste na poslovima čišćenja u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek održavanje
– namještenik – radno mjesto IV. vrste na općim fizičkim poslovima u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek održavanje.

Pojedinosti o Natječaju.

The post Raspisan natječaj za popunu upražnjenih sistematiziranih radnih mjesta appeared first on .

Natječaj za popunu upražnjenih sistematiziranih radnih mjesta od 13. rujna 2023.

Wed, 09/13/2023 - 07:00

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu raspisala je natječaj za popunu sljedećih sistematiziranih radnih mjesta:

– diplomirani knjižničar u Zbirci rukopisa i starih knjiga
– pomoćni knjižničar u Odjelu korisničke službe (Proces čitaonice)
– restaurator tehničar u Odjelu zaštita i pohrana
– viši stručni savjetnik za za financijske i računovodstvene poslove u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek financijski i računovodstveni poslovi
– stručni savjetnik za financijske i računovodstvene poslove u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek financijski i računovodstveni poslovi
– specijalist suradnik za financijske i računovodstvene poslove u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek financijski i računovodstveni poslovi
– viši stručni savjetnik za održavanje elektroinstalacija u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek održavanje
– namještenik – radno mjesto IV. vrste na poslovima čišćenja u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek održavanje
– namještenik – radno mjesto IV. vrste na općim fizičkim poslovima u Odjelu zajednički poslovi – Odsjek održavanje.

Pojedinosti o Natječaju.

The post Natječaj za popunu upražnjenih sistematiziranih radnih mjesta od 13. rujna 2023. appeared first on .

Predstavnik Nacionalne knjižnice Izraela Eyal Miller posjetio NSK

Mon, 09/11/2023 - 13:21

U sklopu razgovora o suradnji dviju nacionalnih knjižnica 8. rujna 2023. godine Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu posjetio je kolega Eyal Miller, voditelj projekta Historical Jewish Press iz Nacionalne knjižnice Izraela, stručnjak za povijesnu periodiku i digitalizaciju.

Nacionalna knjižnica Izraela već gotovo dvadeset godina ulaže napore u digitalizaciju povijesne periodike kako bi omogućila digitalno objedinjavanje i javni pristup značajnim židovskim zbirkama periodike. Rezultat je toga rada i portal The National Library Newspaper Collection na kojem su objavljeni digitalizirani naslovi novina i časopisa iz Izraela i drugih zemalja s kojima knjižnica surađuje.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u fondu čuva nekoliko desetaka starijih naslova židovske periodike objavljivane na našim prostorima do kraja Drugoga svjetskog rata. Kolega Miller tijekom je posjeta pregledao relevantnu građu iz fonda NSK, među kojom se nalaze i vrijedni unikati, dobio uvid u projekt digitalizacije starih hrvatskih novina i časopisa NSK, upoznao procese digitalizacije i opremu te kolegama predstavio projekt Nacionalne knjižnice Izraela Historical Jewish Press.

Posjet je završio sastankom s glavnom ravnateljicom Knjižnice prof. dr. sc. Ivankom Stričević, tijekom kojega se razgovaralo o modelima buduće suradnje na razmjeni i zaštiti zajedničke kulturne i povijesne baštine. Tom prigodom glavna ravnateljica predala je kolegi Milleru digitalne preslike dvaju naslova prethodno digitaliziranih židovskih novina u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

[See image gallery at www.nsk.hr]

The post Predstavnik Nacionalne knjižnice Izraela Eyal Miller posjetio NSK appeared first on .

Održana mrežna radionica „Knjižnice i održivi razvoj“ u NSK

Thu, 09/07/2023 - 13:55

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je mrežna radionica Knjižnice i održivi razvoj. Predavačica Marina Matijević, magistra komunikologije i pokretačica inicijative Ja bolji građanin, predstavila je smjernice pravilnoga razdvajanja otpada koji se proizvodi u knjižnicama te obavijestila polaznike o tome kako postati održiviji pojedinac.

Mrežna radionica dio je projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod nazivom Knjižnice i održivi razvoj – program jačanja kapaciteta NSK koji je financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a kojemu je svrha educirati djelatnike o konceptima održivosti, zelenoga načina života i poslovanja.

Osnovna je svrha ove edukacije bila potaknuti djelatnike Knjižnice te voditelje matičnih službi svih vrsta knjižnica da prepoznaju važnost održivoga razvoja i primjene održivih praksi u sklopu knjižničnoga okružja. Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj osigurao je tehničku potporu za održavanje mrežne radionice, a sudjelovalo je 138 polaznika.

Održivi razvoj trenutačno je jedna od gorućih tema o kojoj se raspravlja na globalnoj razini, a knjižnice su temu prepoznale kao važnu za vlastito poslovanje kao i za zajednicu u kojoj djeluju. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na temelju Strategije razvoja do 2026. godine prepoznala je potrebu za izradbom tzv. zelenoga plana NSK u kojem bi se okrenula zelenijemu poslovanju te provođenju aktivnosti i edukacija za korisnike o održivim temama. Odabran je tim ljudi koji radi na izradbi zelenoga plana, a u sklopu projekta Knjižnice i održivi razvoj – program jačanja kapaciteta NSK provedeno je dosad nekoliko radionica i aktivnosti. Za potrebe projekta održana je radionica o izradbi Zelenoga plana namijenjena djelatnicima NSK koju je vodila Ivana Ostoić, direktorica tvrtke Sustainable Solutions GIU. Održana je i radionica Zelena tranzicija : Europa kao prvi klimatski neutralan kontinent koju je vodila Judita Cuculić Župa iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom NSK. Svoja iskustva na mrežnim edukacijama podijelili su i voditelj Sveučilišne knjižnice u Puli Ivan Kraljević te ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac Kristina Čunović. Održana je i edukacija koje su provele više knjižničarke Blaženka Klemar Bubić i Jasmina Sočo iz Zelene knjižnice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a zajedno s njima i u suradnji s Komisijom za zelene knjižnice HKD-a u tijeku je istraživanje o održivim navikama zaposlenika knjižnica.

Anketu je moguće popuniti do 15. rujna 2023. godine.

 

The post Održana mrežna radionica „Knjižnice i održivi razvoj“ u NSK appeared first on .

Posjetite izložbu „ENCOUNTER BETWEEN THREE WORLDS: 500 Years After the First Circumnavigation of the Earth“

Fri, 09/01/2023 - 15:31

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu do 21. rujna pogledajte izložbu ENCOUNTER BETWEEN THREE WORLDS: 500 Years After the First Circumnavigation of the Earth (Encuentro de tres mundos: a 500 años de la circunnavegación del planeta).

Ova putujuća izložba Nacionalne knjižnice Čilea obilježava pola tisućljeća otkako je portugalski istraživač Ferdinand Magellan vodio prvo uspješno oplovljavanje Zemlje koje je ubrzalo novo doba globalizacije i natjeralo Europljane da preispitaju svoje mjesto u svijetu.

Ovo veliko putovanje predstavljeno je na 21 panou, a uz ilustracije Ignacija del Reala, izložbu obogaćuju i preslike povijesnih dokumenata i zemljopisnih karata koje se čuvaju u knjižnicama i arhivima Čilea, Španjolske, Portugala, Italije i Sjedinjenih Američkih Država kao i popratni tekstovi na engleskome jeziku.

Izložba je dodatno obogaćena izlošcima građe iz fonda NSK te su predstavljena djela u dvjema tematskim skupinama – Tragom Magellana u NSK i Hrvatski istraživači na tragu Magellana.

Izložba je postavljena u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Čile u Republici Hrvatskoj.

[See image gallery at www.nsk.hr]

The post Posjetite izložbu „ENCOUNTER BETWEEN THREE WORLDS: 500 Years After the First Circumnavigation of the Earth“ appeared first on .

Citat 1. rujna 2023.

Fri, 09/01/2023 - 07:00

… uživamo u našoj najdražoj zabavi – u čitanju.

The post Citat 1. rujna 2023. appeared first on .

Posjetite izložbu „Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom“ na zagrebačkome Zrinjevcu

Thu, 08/31/2023 - 14:39

Naša Grafička zbirka privremeno seli dio svojega blaga na zagrebački Trg Nikole Šubića Zrinskoga gdje će do 6. rujna biti postavljena izložba Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom.

Na izložbi će biti prikazani odabrani crteži iz fonda NSK jednoga od najslavnijih arhitekata baroka, Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, u povodu tristote obljetnice smrti toga velikog umjetnika.

Crteži prikazuju iznimne građevine i kuriozitete svjetske arhitekture, među kojima su Solomonov hram u Jeruzalemu, palača Schönbrunn u Beču, piramide u Gizi te Dioklecijanova palaču u Splitu i Solinski akvadukt, a izvorno su objavljeni u njegovu kapitalnom djelu Nacrt povijesne arhitekture[…] iz 1721. godine.

Zanimljivo je da je neke od građevina Fischer von Erlach na svojim putovanjima vidio uživo, a neke je crtao na temelju dostupnih mjera i pisanih opisa, pri tome često posegnuvši za vlastitom maštom. Kako je sam rekao, crteži su nastali ponajprije kako bi „ugodili oku ljubitelja arhitekture i potaknuli ih na vlastitu umjetničku invenciju, a ne kako bi podučavali učenjake“.

Pozivamo vas da posjetite izložbu Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom i u magičnome ozračju zagrebačkoga Zrinjevca pođete na jedinstveno putovanje različitim civilizacijama Europe, Afrike i Azije kompilacijom fantastičnih crteža arhitektonskih postignuća.

Autorice su izložbe Maja Karić, Marija Perkec i Vesna Vlašić Jurić, a izložba je postavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izložba „Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom” na zagrebačkome Zrinjevcu / Foto: NSK

The post Posjetite izložbu „Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom“ na zagrebačkome Zrinjevcu appeared first on .

Obavijest o otvaranju Restorana i caffe bara SC

Thu, 08/31/2023 - 12:08

Restoran i caffe bar SC započinju s radom 4. rujna 2023. godine.

Radno je vrijeme Restorana i caffe bara SC od ponedjeljka do petka od 7.30 do 15.30.

The post Obavijest o otvaranju Restorana i caffe bara SC appeared first on .

Četvrti stručni skup „Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Izazovi vrednovanja knjižničnih zbirki“

Wed, 08/30/2023 - 10:57

Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu Hrvatskoga knjižničarskog društva u petak 15. rujna 2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizira Četvrti stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Izazovi vrednovanja knjižničnih zbirki.

Središnja je tema ovoga Skupa postupak vrjednovanja knjižničnih zbirki, a jedna je od najvažnijih zadaća svake knjižnice neprekidno unaprjeđivati kvalitetu svojega fonda, odnosno pojedinačnih zbirki, što se postiže upravo njihovim vrjednovanjem.

Rok je za prijavu sudjelovanja do 7. rujna 2023. godine.

Četvrti stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Izazovi vrednovanja knjižničnih zbirki održava se u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Program Četvrtoga stručnog skupa Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Željeni dar prema smjernicama.

The post Četvrti stručni skup „Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Izazovi vrednovanja knjižničnih zbirki“ appeared first on .

Karolina Holub postala predsjednica IFLA-ine Sekcije za informativne medije

Mon, 08/28/2023 - 12:35

Knjižničarska savjetnica za razvoj digitalnih knjižnica i zbirki u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Karolina Holub postala je predsjednica IFLA-ine Sekcije za informativne medije (IFLA News Media Section) u razdoblju od 2023. do 2025. godine.

Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova (IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) samostalna je nevladina i neprofitna organizacija koja zastupa interese knjižničara i njihovih korisnika u cijelome svijetu.

U Sekciji za informativne medije razmjenjuju se informacije o svim pitanjima koja se odnose na informativne medije u bilo kojem obliku i na bilo kojoj platformi, od tiska, mikrofilma, TV-a, radija do streaminga i vijesti na internetu.

Sekcija je započela s radom u osamdesetima kao Radna skupina za novine te 2003. godine postaje IFLA-ina Sekcija za novine (Newspapers Section). U početcima se rad Sekcije usmjeravao na projekte poboljšanja i očuvanja pristupa lokalnim, nacionalnim i međunarodnim zbirkama novina, uglavnom u tisku i na mikrofilmu. Naziv je ponovno promijenjen 2014. godine u Sekciju za informativne medije (IFLA News Media Section).

Opseg interesa Sekcije danas obuhvaća, između ostaloga, pristup i očuvanje informativnih medija u svim oblicima i u analognome i u digitalnome obliku, uporabu standardiziranih metapodataka, prikupljanje i obogaćivanje digitaliziranih povijesnih novina i izvorno digitalnih vijesti; pobiranje weba, prihvat, katalogiziranje i arhiviranje izvorno digitalnih vijesti; automatizaciju radnih procesa za identifikaciju, prikupljanje i očuvanje vijesti u digitalnome obliku; dugoročno očuvanje digitaliziranih novina i izvorno digitalnih medija; pitanja obveznoga primjerka, autorska prava, razvoj korisnički usmjerenih usluga za informativne medije, očuvanje i zaštitu izvornika novina itd.

[See image gallery at www.nsk.hr]

The post Karolina Holub postala predsjednica IFLA-ine Sekcije za informativne medije appeared first on .

Izložba „Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom“

Mon, 08/21/2023 - 13:29

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva vas da otputujete u prošlost i iskusite svijet očima putnika 18. stoljeća u magičnome ozračju zagrebačkoga Zrinjevca od 31. kolovoza do 6. rujna na izložbi Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom.

Posjetite jedinstvena odredišta i neodoljive lokalitete do kojih će vas povesti 18 maštovitih ilustracija jednoga od najslavnijih arhitekata baroka, Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, objavljene u njegovu kapitalnom pisanom djelu Entwurff Einer Historischen Architectur […] izdanomu 1721. godine u Beču.

Danas kada je svijet nadohvat ruci, suvremeni se putnik rijetko prisjeća koliko su putovanja u prošlosti bili složen i dugotrajan pothvat, a najjednostavnije je bilo putovati čitanjem. Zato otputujte s nama kao da je 1721. do neočekivanih odredišta i jedinstvenih lokaliteta dopunjenih inventivnom umjetnikovom maštom!

 

 

The post Izložba „Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom“ appeared first on .

Započelo redovito radno vrijeme Knjižnice

Mon, 08/21/2023 - 09:15

Od ponedjeljka 21. kolovoza 2023. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ponovno je otvorena prema redovitome radnom vremenu.

The post Započelo redovito radno vrijeme Knjižnice appeared first on .

Nova izložba na portalu Virtualne izložbe NSK: „Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja“

Fri, 08/18/2023 - 11:05

Virtualne izložbe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćene su još jednom zanimljivom izložbom pod nazivom Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja.

Izložba donosi kratak pregled nastanka Središnje knjižnice Fakulteta elektrotehnike i računarstva te kroz posebne zbirke pokazuje raznolikost fonda i bogatu ostavštinu tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U više od pola stoljeća djelovanja Središnja knjižnica FER-a izgradila je poslovanje na temeljima postavljenima šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća – na načelima koja zagovaraju potpomaganje obrazovnoga, stručnoga i znanstvenoga rada u području tehničkih znanosti, dok u suvremenome okružju visokoškolskoga sustava razvija svoju djelatnost utirući put otvorenoj znanosti, diseminaciji znanja i znanstvenoj čestitosti, stavljajući pritom potrebe svojih korisnika uvijek na prvo mjesto.

U skladu s promjenama koje je u knjižničnu djelatnost donio razvoj i primjena informacijsko-komunikacijskih tehnologija te informatizacije društva općenito, mijenja se i poslovanje, ali pridržavajući se načela struke i prihvaćajući potrebe svojih korisnika. Središnja knjižnica danas se sastoji od središnje knjižnične zbirke i dislociranih zbiraka 12 fakultetskih zavoda, a fond broji gotovo 72 000 primjeraka knjižne građe i 95 000 svezaka časopisa. Posebno se ističu zbirke: Stara i vrijedna građa, Velikani tehničkih znanosti (Zbirka Lončar, Zbirka Plohl i Zbirka Šantić) i Žene u znanosti.

Stoga je posebno vrijedna ova virtualna izložba koja spaja klasičnu građu s modernim informacijskim tehnologijama, što Fakultet elekrtotehnike i računarstva umnogome i godinama sustavno čini svojom osnovnom djelatnošću.

Posjetite virtualnu izložbu Fakulteta elektrotehnike i računarstva!

The post Nova izložba na portalu Virtualne izložbe NSK: „Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja“ appeared first on .

Radno vrijeme Knjižnice od 11. do 17. kolovoza 2023.

Thu, 08/10/2023 - 07:00

U petak 11. kolovoza 2023. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zatvorit će se u 15 sati.

U ponedjeljak 14. kolovoza i u utorak 15. kolovoza 2023. Knjižnica će biti zatvorena.

U srijedu 16. kolovoza 2023. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bit će otvorena prema ljetnome radnom vremenu.

The post Radno vrijeme Knjižnice od 11. do 17. kolovoza 2023. appeared first on .

Uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Sat, 08/05/2023 - 10:00

U povodu obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svim hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima, građanima i svojim korisnicima čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, podsjećajući na svoju Zbirku knjižnične građe o Domovinskom ratu, utemeljenu 9. prosinca 2008. godine, koja će trajno svjedočiti o Domovinskom ratu kao razdoblju koje snažno obilježava povijest hrvatskog naroda.

The post Uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja appeared first on .

Paginacija